Γάτες

Ο Σύρος που διασώζει γάτες από τα χαλάσματα του πολέμου (VIDEO)

Ο Μοχάμεντ Αλάα αλ Ντζαλίλ είναι ένας Σύρος διασώστης που αναζητά δείγματα ζωής κάτω από τα χαλάσματα. Όμως, η αποστολή του δεν επικεντρώνεται στους ανθρώπους αλλά τα ζώα και ειδικότερα τις γάτες.Τους περασμένους μήνες, όπως διηγείται ο ίδιος, ξεκινούσε πολύ πρωί, ανάμεσα στις 5 και στις 7, διότι τότε έπεφταν λιγότερες βόμβες και χειροβομβίδες.

Από τα νότια της περιοχής του Ιντλίμπ, μετέφερε δεκάδες ζώα στα βόρεια, που ήταν πιο ήσυχα, σε ένα από τα δύο κέντρα για αδέσποτες γάτες. Εκεί τα φρόντιζε ιατρικά και τα τάιζε. Ορισμένα παρέμεναν, άλλα έφευγαν. Ανάμεσα στα ζώα που έσωζε ήταν και σκύλοι.

«Από μικρό παιδί αγαπώ τις γάτες» λέει ο Αλάα, που το επάγγελμά του είναι οδηγός ασθενοφόρου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Από τους προγόνους μου διδάχθηκα ότι όποιος συμπονεί τους ζωντανούς οργανισμούς, συμπονεί και τα ζώα. Η πρώτη του επιχείρηση σωτηρίας ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο εμφύλιος στη Συρία ήταν ακόμη στην αρχή. Με το χρόνο γίνονταν όλο και πιο βίαιος», αναφέρει,

Τότε ο Αλάα ζούσε στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που χτυπήθηκε κι αυτή από τον πόλεμο. Άρχισε να φροντίζει γάτες, που εγκατέλειπαν οι κάτοικοι και ζούσαν στο δρόμο. Στο χασάπη προμηθεύονταν κρέας που του περίσσευε και τάιζε τα ζώα.

Ακολούθησε ρεπορτάζ για τη δράση του από ξένα ΜΜΕ και ξαφνικά άνοιξαν οι πόρτες για βοήθεια από όλον τον κόσμο. Έτσι έγινε γνωστός ως ο «γατάνθρωπος του Χαλεπίου». «Επειδή όλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, ακόμη και οι φίλοι μου, τώρα φίλοι μου είναι οι γάτες» είπε πριν από μήνες στο BBC.

Στο Χαλέπι άνοιξε την πρώτη δομή για ζώα με το όνομα Ερνέστος. Όταν όμως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους από το τέλος του 2016 ανατολικά της πόλης, και αυτή η δομή καταστράφηκε οι γάτες σκοτώθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Αλάα εγκατέλειψε κι αυτός το Χαλέπι, όπως και πολλοί Σύροι, για να γλυτώσει από τον κυβερνητικό στρατό, και πήγε στο Ιντλίμπ.

«Κατάφερα από τις 170 γάτες, να πάρω μαζί μου τις 22 σε αυτοσχέδια κλουβιά», λέει. Όμως το Ιντλίμπ, μετά από πάνω από 8 χρόνια πολέμου, δεν ήταν ασφαλής τόπος. 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ως στόχο, να ανακαταλάβει όλη την νοτιοδυτική περιοχή της χώρας.

Τέλος Απριλίου οι στρατιώτες του Ασάντ με τη στήριξη των συμμάχων τους από τη Ρωσία, πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο Αλάα με τη βοήθεια χορηγών και των εισπράξεων ενός βιβλίου γύρω από τη δραστηριότητά του έστησε και πάλι μια δομή για γάτες, στην περιοχή Καφρ Νάχα. Στο μεταξύ εκεί έχει χτίσει ένα ορφανοτροφείο, παιδική χαρά και ένα κέντρο υγείας για παιδιά.

«Οι μεγάλοι χαμένοι του πολέμου στη Συρία είναι τα παιδιά και τα ζώα» λέει. «Γι αυτό και θα συνεχίσω να τους προσφέρω τη βοήθειά μου», καταλήγει.

Πηγή: cnn.gr

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Θεοδώρα Βουτσά: Η πραγματική εκκλησία του μπαμπά είναι το θέατρο

Οι κόρες του Κώστα Βουτσά μετά την απώλεια του αγαπημένου τους πατέρα προσπαθούν να μείνουν δυνατές και κυρίως να μην χάσουν το χαμόγελό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.