Τρέξιμο

Οι 10 πιο extreme αγώνες τρεξίματος στον κόσμο (Φωτογραφίες)

Με ατέλειωτες διαδρομές για τρέξιμο, με εξωπραγματική ζέστη ή ανελέητο κρύο. Οι δέκα πιο σκληροί αγώνες τρεξίματος στον κόσμο αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για κάθε δρομέα υψηλού επιπέδου. Οι αγώνες αυτής της λίστας πραγματοποιούνται ετησίως και τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν στη λίστα μας ήταν η απόσταση, οι καιρικές συνθήκες, το προφίλ του δρόμου και οι ψυχικές αντοχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αγώνα.

To TipTop.gr σας παρουσιάζει τους 10 πιο extreme αγώνες τρεξίματος στον κόσμο

1. Yukon Arctic Ultra

Τρέξιμο

Στη βορειοδυτική γωνία του Καναδά, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, βρίσκεται η επικράτεια Yukon. Κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνονται oι φανατικοί του τρεξίματος και ξεκινούν να διανύσουν τα 700 χιλιόμετρα από το Whitehorse στο Dawson City μέσα στο χιόνι και τον πάγο.

Θερμοκρασίες μείον 40 βαθμούς Κελσίου ή λιγότερο (ρεκόρ: μείον 60 βαθμούς Κελσίου, 2007), θέτουν τους δρομείς σε φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης ακόμη και χιονοθυελλών.

Ο αγώνας διεξάγεται χωρίς διακοπή και στους συμμετέχοντες παρέχονται τρόφιμα και ποτά μόνο στα σημεία ελέγχου.

Εκτός από το τρέξιμο, μπορείτε να ολοκληρώσετε το Yukon Arctic Ultra εναλλακτικά κάνοντας ποδήλατο ή σκι – το οποίο κάνει τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα.

2. Badwater Ultra

Τρέξιμο

Από τον πάγο στη ζέστη της κοιλάδας στην έρημο Mojave της Καλιφόρνιας, ένα από τα πιο ξηρά μέρη του κόσμου. Κατά συνέπεια και δικαίως ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου».

Είναι τόσο συναρπαστικό ότι ακόμα και σε αυτόν τον αφιλόξενο τόπο κάθε χρόνο τον Ιούλιο διοργανώνεται ένας αγώνας τρεξίματος.

Όταν πρόκειται για το Badwater σε θερμοκρασίες περίπου 50 βαθμών Κελσίου και 220 χιλιομέτρων μέσα στην έρημο, δεν είναι εύκολη η δουλειά.

Η ξηρασία και η ζέστη είναι συνεχείς σύντροφοι των δρομέων από την αρχή στο Badwater (85 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας) μέχρι το τέλος στο Mount Whitney (2.530 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Τα έξοδα συμμετοχής είναι περίπου 1000 δολάρια. Αυτό το ποσό είναι αρκετά λογικό, επειδή το Badwater Ultra είναι αγώνας που έχει διάρκεια τερματισμού 60 ωρών. Το ρεκόρ πορείας είναι 22 ώρες και 51 λεπτά, που αντιστοιχούν σε μέσο όρο μόλις κάτω από 10 km / h.

3. The Last Desert – Aνταρκτική

Τρέξιμο

Η Ανταρκτική είναι ίσως η πιο δύσκολη πορεία της σειράς «Racing the Planet».

Αυτός ο αγώνας είναι μια σειρά αγώνων από το πέρασμα από την παγωμένη Ανταρκτική, μαζί με τρεις επιπλέον ετήσιες διαβάσεις στην έρημο: Atacama, Gobi και Σαχάρα. Επιπλέον, ένα πέμπτο τρέχει σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε χρόνο.

Πραγματοποιείται το Νοέμβριο και ο αγώνας αυτός είναι ουσιαστικά το φινάλε της σειράς. Οι συμμετέχοντες καταβάλλουν συμμετοχή ύψους περίπου 4000 δολαρίων.

Οι συμμετέχοντες διαθέτουν όλο τον εξοπλισμό τους και την υποστήριξή τους σε όλες τις διατάξεις. Τους παρέχονται μόνο (ζεστά) ποτά στα σημεία ελέγχου.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του αθλητή είναι ο κρύος καιρός – αν και τον Νοέμβριο στο νότιο ημισφαίριο κυριαρχεί το καλοκαίρι αλλά αυτό δε φέρνει παρά μόνο λίγη περισσότερη φωτεινότητα στον αιώνιο πάγο.

4. Μαραθώνιος της Άμμου (Marathon des Sables)

Τρέξιμο

Η ετήσια συνάντηση στη μαροκινή Σαχάρα τον Απρίλιο, του Μαραθωνίου των Sables είναι ένα παραδοσιακό γεγονός. Ο διαγωνισμός αυτός διεξάγεται από το 1986.

Το όνομα «Μαραθώνιος» είναι μια σαφής υποτίμηση του αγώνα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εναλλακτικές διαδρομές περίπου 230 χιλιομέτρων, οι οποίες ολοκληρώνονται σε έξι στάδια σε επτά ημέρες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ένα εξαιρετικά μακρύ τμήμα μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων, για το οποίο οι συμμετέχοντες έχουν μέγιστη διάρκεια 40 ωρών και αυτό με εξωτερικές συνθήκες 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και θερμοκρασίες μερικώς μόνο 5 βαθμών Κελσίου τη νύχτα.

Για να εξοπλιστεί ο κάθε εκκινητής, τού παρέχεται ένα μινιμαλιστικό εργαλείο επιβίωσης (υπνόσακος, κουτί πρώτων βοηθειών για τσίμπημα φιδιού, φαγητό), το οποίο πρέπει να φέρει πάντα μαζί του.

5. Gobi March

Τρέξιμο

Gobi March που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο είναι επίσης ένα από τα γεγονότα της σειράς

«Racing the Planet».

Ο αγώνας περιλαμβάνει: 250 χλμ. σε έξι στάδια, επτά ημέρες και με έξοδα συμμετοχής 4000 δολαρίων περίπου. Με περισσότερους από 45 βαθμούς Κελσίου, η διαδρομή διασχίζει μια από τις πιο έρημες περιοχές του κόσμου. Ακόμα και αν κάποτε η περιοχή αποτελούταν από ποταμούς οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε άλλο παρά μόνο ξηρασία.

Η έκδοση του Gobi March 2011 ξεκίνησε στην Depression Turpan στη βορειοδυτική Κίνα. Αυτή η περιοχή βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα υψόμετρα στον κόσμο (155 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας). Μόνο η Νεκρά Θάλασσα και η Θάλασσα της Γαλιλαίας στο Ισραήλ είναι ακόμη πιο βαθιά.

Ο αναμενόμενος χρόνος νίκης είναι συνήθως λιγότερο από 24 ώρες, που σημαίνει κατά μέσο όρο πάνω από 10 χλμ. /ώρα στην βαθιά άμμο της ερήμου.

6. Atacama Crossing

Τρέξιμο

Η σειρά «Racing the Planet» περιλαμβάνει επίσης τον αγώνα στην έρημο Atacama στη Χιλή. Ο αγώνας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο και περιλαμβάνει τρέξιμο απόστασης περίπου 250 χλμ σε έξι στάδια, επτά ημέρες στην ξηρότερη περιοχή στον κόσμο.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα στο Atacama Crossing. Εξαιτίας της τοποθεσίας (επίδραση του δροσερού ρεύματος Humboldt ο υδράργυρος ανεβαίνει σε αυτή την έρημο στους 30 βαθμούς Κελσίου.

7. Sahara Desert

Τρέξιμο

Ο τελευταίος εκπρόσωπος της σειράς «Racing the Planet» κατατάσσεται στην έβδομη θέση στη λίστα των πιο δύσκολων αγώνων στον κόσμο. Ο Sahara Desert πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στο αιγυπτιακό τμήμα της Σαχάρας.

Από τους αγώνες της λίστας μας αυτός πιθανόν να έχει το μεγαλύτερο εύρος, καθώς μετατρέπει τον αγώνα σε μια διαδρομή μοναδική, ακολουθώντας τα ίχνη των Φαραώ και περνώντας από αρκετούς αξιοθαύμαστους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο αγώνας έχει μήκος 250 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε έξι στάδια, από τα οποία επτά ημέρες είναι στην Κοιλάδα των Φαλαινών (Wadi al-Hitan), μια τοποθεσία με απολιθώματα φαλαινών, καρχαριών και κοραλλιών στην έρημο.

Αυτό αποτελεί μια διαφορετική νότα του αγώνα, καθώς στη συνέχεια πρέπει να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως και 50 βαθμών Κελσίου και να αγωνιστούν στην κόκκινη καυτή άμμο της ερήμου.

8. Jungle Marathon

Τρέξιμο

Στην όγδοη θέση βρίσκουμε τον πρώτο αγώνα τρεξίματος που δεν συμβαίνει ούτε στην έρημο ούτε στον πάγο. Ο Μαραθώνιος της ζούγκλας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στο Βραζιλιάνικο τροπικό δάσος.

Σε περιβάλλον με εξαιρετικά υψηλή υγρασία και υψηλή θερμότητα, οι συμμετέχοντες πρέπει να αγωνιστούν μέσα στα μονοπάτια ζούγκλας.

Για να ολοκληρωθούν 200 χιλιόμετρα σε έξι στάδια σε επτά ημέρες, το βασικό στάδιο είναι μήκους 80 χιλιομέτρων, γι ‘αυτό και οι συμμετέχοντες προσπαθούν να το καλύψουν αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αγώνας ξεκινάει με μαρκάρισμα της διαδρομής με έγχρωμη ταινία, η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας φωτίζεται.

9. Ultra Trail Mont Blanc

Τρέξιμο

Το πιο σκληρό Ευρωπαϊκό γεγονός διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο συνοριακό τρίγωνο της Γαλλίας, Ελβετίας και Ιταλίας. Σημείο έναρξης και λήξης της πορείας μήκους 166 χλμ. γύρω από την οροφή της Ευρώπης -η πόλη Mont Blanc, η οποία είναι η πρώην ολυμπιακή πόλη του Chamonix στις γαλλικές Άλπεις.

Το Ultra Trail Mont Blanc, έχει πολύ ευχάριστη θερμοκρασία στις Άλπεις τον Αύγουστο, γι ‘αυτό το παρουσιάσαμε στο κάτω μέρος της λίστας μας.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο Ultra Trail Mont Blanc, πρέπει πρώτα να προκριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς.

10. Σπάρταθλον

Τρέξιμο

Το Σπάρταθλον, ένα πραγματικά παραδοσιακό γεγονός, είναι μια διαδρομή από την Αθήνα προς τη Σπάρτη περίπου 246 χλμ.

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.) πίστευε ότι ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης το 490 π.Χ. κατά τους Περσικούς Πολέμους στάλθηκε από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει την υποστήριξή τους για την επικείμενη μάχη του Μαραθώνα.

Η διάρκεια είναι 36 ώρες. Το ρεκόρ πορείας είναι 20 ώρες, που αντιστοιχεί σε μια μέση ταχύτητα περίπου 12 km / h. Έτσι, το Σπάρταθλον είναι ο πιο γρήγορος αγώνας σε αυτή τη λίστα.

Ωστόσο, αυτή η σχετικά υψηλή ταχύτητα σχετίζεται επίσης με τη σχετικά μέτριας δυσκολίας διαδρομή και τις αρκετά ανεκτές θερμοκρασίες – δύο παράγοντες που εμπόδισαν την υψηλότερη κατάταξη του αγώνα στον κατάλογό μας.

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook, το Instagram και το Twitter

Check Also

Προορισμοί

Οι 10 πιο επικίνδυνοι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο

Τα ταξίδια μπορεί να είναι απολαυστικά αλλά καμιά φορά κρύβουν κινδύνους. Αυτοί είναι οι 10 πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *