Διατροφή και αδυνάτισμα

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν και να χάσουν βάρος ώστε να αλλάξουν την εικόνα τους, καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους αδυνατίσματος και πολλές φορές… σε πραγματικά επικίνδυνες για την υγεία τους. Μία από αυτές είναι και η αφαγία.

Από την ανάγκη του ένας άντρας ή μία γυναίκα να φτιάξει το σώμα που ονειρεύεται για να ταιριάζει με αυτό που έχουν στο μυαλό τους, συχνά επιλέγουν να μη στερούν απλά ένα γεύμα της ημέρα αλλά όλα. Και ναι, δυστυχώς συμβαίνει πιστεύοντας μάλιστα πως αντέχουν και δεν προκαλούν καμία βλάβη στον οργανισμός τους.

Είναι αλήθεια όμως αυτό;

Όπως αποκαλύπτει το κανάλι Asap SCIENCE στο Youtube που δημιούργησε το παρακάτω βίντεο, όχι. Να σημειωθεί πως σκοπός του καναλιού είναι να εξηγήσει τη διαδικασία της ασιτίας στο σώμα μέρα με τη μέρα, να περιγράψει τι συμβαίνει σε αυτό αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την πείνα ως αποτέλεσμα της φτώχειας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το βίντεο, το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά για τις έξι πρώτες ώρες έπειτα από ένα γεύμα. Αρχίζει να διασπά γλυκογόνα σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιούν με τη σειρά τους τα κύτταρα ως καύσιμο.

Ενα ποσοστό της ενέργειας που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο ( περίπου 25%) ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους ιστούς των μυών και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Καθώς ο χρόνος περνά και πιο συγκεκριμένα μετά τις έξι ώρες, αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας παύει λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων γλυκογόνων και οδηγεί στο αίσθημα θυμού εξαιτίας της υπερβολικής πείνας.

Το σώμα μπαίνει στην κατάσταση της κέτωσης (6 με 72 ώρες) και νηστεύει ή λιμοκτονεί με τα γλυκογόνα στο αίμα πια να είναι ελάχιστα. Για να παράξει ενέργεια πρέπει να διασπάσει τώρα το λίπος, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα στα οποία αυτό διασπάται. Αλλάζει έτσι τρόπο λειτουργίας και χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας τις κετόνες, καλύπτοντας βέβαια μόνο μικρό μέρος των αναγκών του. Οι νοητικές του λειτουργίες αποδυναμώνονται, όπως αλλάζει και η διάθεση.

Μετά από 72 ώρες ο εγκέφαλος διασπά τις πρωτεΐνες του σώματος, οι οποίες απελευθερώνουν αμινοξέα, που μετατρέπονται σε γλυκόζη, αλλά έτσι καταστρέφεται η μυϊκή μάζα.

Ως προς τις γυναίκες, η κατάσταση της αφαγίας επηρεάζει αρνητικά την εμμηνόρροια, γιατί το σώμα προσπαθεί να περιορίσει την ενέργεια που σπαταλάει. Παράλληλα, ελαττώνεται η οστική πυκνότητα και η σeξουαλική όρεξη.

Σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, το ανοσοποιητικό σύστημα εξουθενώνεται και δεν θα μείνει καθόλου γλυκόζη, λίπος ή μυϊκή μάζα.

Επίσης, η κατάσταση πείνας επηρεάζει αρνητικά και τη λειτουργία της καρδιάς. Η καρδιακή αρρυθμία ή το έμφραγμα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία.

Η απόλυτη νηστεία μπορεί να φέρει το θάνατο σε διάστημα τριών εβδομάδων έως και εβδομήντα ημερών, όπως καταγράφηκε στις απεργίες πείνας στην Ιρλανδία το 1981, παρότι αυτός ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός και πόσα αποθέματα λίπους διαθέτει το σώμα.

795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, όμως οι επτά πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο αποφάσισαν να βοηθήσουν 500 εκατομμύρια ανθρώπους βγάζοντας τους από την πείνα μέχρι το 2030.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Check Also

Νότης Σφακιανάκης

Βίντεο: Ο Νότης Σφακιανάκης κατέρρευσε επί σκηνής

Σοκ έπαθαν οι θαμώνες του νυχτερινού κέντρου, όπου τραγουδάει ο Νότης Σφακιανάκης καθώς ο τραγουδιστής το βράδυ της παρασκευής κατέρρευσε επί σκηνής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.