Τσακωμοί δουλειά

Τσακωμοί στη δουλειά: Πως να τους χειρίζεσαι

Οι διαφωνίες με συνεργάτες είναι αναπόφευκτες. Μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ενός project, μιας συνεργασίας ή ακόμα και μέσα στην καθημερινότητα λόγω διαφορετικότητας στις προσωπικότητες και στους τρόπους συμπεριφοράς.

Παρόλο που στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει συνήθως η τάση να ξεπερνάμε σιωπηρά τις εντάσεις, υπάρχουν τρόποι για να επικοινωνήσουμε τη διαφωνία μας έξυπνα και χωρίς… απώλειες:

Μην το κρατάς μέσα σου για πολύ

Αν νιώθεις ότι αδικήθηκες, μην το κρατήσεις μέσα σου περιμένοντας να σου περάσει. Μια προσωπική συζήτηση σε φιλικό τόνο με το συνάδελφο που υπάρχει το θέμα είναι ίσως η καλύτερη λύση για να εκφράσεις την αντίρρησή σου.

Ξεκίνα με το «εγώ»
Θα κερδίσεις την προσοχή του ακροατή σου αν επικεντρωθείς στο πώς ένιωσες εσύ και τι σημαίνει για εσένα η συγκεκριμένη συμπεριφορά του, αντί να ξεκινήσεις με κατηγορίες για το τι «εσύ δεν έκανες σωστά».

Επικεντρώσου στα δεδομένα

Προσπάθησε να παραθέσεις τα γεγονότα όπως έγιναν χωρίς να κρίνεις, να εκφέρεις γνώμη ή να πεις τη δική σου προσωπική άποψη για το πού οφείλονται ή τι τα επηρέασε. Έτσι, θα υπάρχει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση και θα έχετε και οι δύο πλευρές καθαρότερη εικόνα.

Μην ξεφεύγεις από τους κανόνες ευγενείας

Όποια κι αν είναι η αντίδραση του συνομιλητή σου, διατήρησε το καλό επίπεδο επικοινωνίας μιλώντας σε ήρεμο τόνο, ευγενικά και με προσήλωση στην αλήθεια σου.

Επίτρεψε στο συνομιλητή σου να πει τη γνώμη του

Δώσε χρόνο και χώρο στο συνάδελφό σου να εκφραστεί. Άκουσέ τον όταν μιλάει. Άκουσε πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δεις την άποψή του/της. Μπορεί να υπάρχουν παράμετροι που δεν είχες καν σκεφτεί και μπορεί προς έκπληξή σου να απολογηθεί ή να προτείνει μια καλή λύση.

Ξεχάστε το και προχωρήστε

Δε χρειάζεται να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι, αλλά θα συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί, οπότε σκέψου πως ίσως ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεπεράσετε τη δύσκολη στιγμή και να την αφήσετε πίσω σας. Το ζητούμενό σας είναι να διατηρήσεις το επαγγελματικό σου προφίλ και να παραμείνεις αποδοτική και παραγωγική.

*Από τη δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, ομιλήτρια, συγγραφέα, Founder & CEO Life Clinic Group (lifeclinicgroup.com).

Πηγή: shape.gr

Check Also

Προορισμοί

Οι 10 πιο επικίνδυνοι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο

Τα ταξίδια μπορεί να είναι απολαυστικά αλλά καμιά φορά κρύβουν κινδύνους. Αυτοί είναι οι 10 πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.