Μαδρίτη

«Δεν είμαστε αόρατοι»: Εκατοντάδες άστεγοι έξω από το μουσείο El Prado της Μαδρίτης

Θλίψη προκαλούν σκηνές που αποκαλύπτουν το μέγεθος της αστεγίας στην Ισπανία των εξώσεων, κατάσταση που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Περισσότεροι από 150 άστεγοι έστησαν σκηνές έξω από το μουσείο El Prado στη Μαδρίτη, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, για να ζητήσουν ασφαλή στέγαση και να στείλουν μήνυμα ότι «δεν είμαστεαόρατοι».

Οι διαμαρτυρόμενοι, που έχουν κατασκηνώσει στη λεωφόρο Πασέο δελ Πράδο, μεταξύ του μουσείου και του δημαρχείου εδώ και τρεις μήνες, θέλουν να υπενθυμίσουν, με την κινητοποίηση αυτή, τις καταστροφικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008-2013.

Στην Ισπανία, υπάρχουν περισσότεροι από 33.000 άστεγοι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Δεν θέλουμε κανείς να εγκαταλείπεται στον δρόμο, διότι συνιστά καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Συντάγματός μας» δήλωσε ο Μιγκέλ Καρέρα, εκπρόσωπος των αστέγων.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ- Αλμέιδα από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αποδοκίμασε την κινητοποίηση, επισημαίνοντας πως «ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να καταλαμβάνεται παρανόμως» στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας, όμως δεν ανέφερε εάν οι αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν τον «καταυλισμό».

Η αντιδήμαρχος Μπεγκόνα Βιλάθις είπε σε δημοσιογράφους ότι οι αρχές συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές κι ότι «μονάχα 12 εξ αυτών είναι στην πραγματικότητα άστεγοι».

Η ίδια σημείωσε ότι οι υπόλοιποι διαμαρτυρόμενοι είναι ακτιβιστές και υποσχέθηκε να παρασχεθεί στέγη στους 12 άστεγους έως την επόμενη εβδομάδα.

Ο Καρέρα κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι διασπείρει ψευδείς πληροφορίες υπογραμμίζοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στη διαμαρτυρία είναι άστεγοι.

«Δεν είναι καταυλισμός ακτιβιστών, είναι η μοναδική λύση για στέγαση που διαθέτουν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άστεγοι περιέγραψαν τα δεινά τους σε συναντήσεις που είχαν με μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Check Also

Μοντέλο

Άγρια δολοφονία μοντέλου: Την πέταξε ο σύντροφός της από μπαλκόνι

Το μοντέλο του Playboy που εργαζόταν ως θεραπεύτρια του σεξ, φέρεται να δολοφονήθηκε από τα χέρια του συντρόφου της Gareth Pursehouse

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.