σεξ ύπνος

Σεξ και ύπνος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση τους

Πολλοί είναι οι λόγοι για να κοιμάται κάποιος οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Ο καλός ύπνος βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και την όξυνση της προσοχής.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα «κρυμμένο» αλλά σημαντικό όφελος: όσοι κοιμούνται αρκετά απολαμβάνουν περισσότερους οργασμούς στο σεξ.

Η σεξοθεραπεύτρια και συγγραφέας Δρ Laurie Mintz ανακάλυψε μέσα από εκτενή έρευνα ότι ο περισσότερος ύπνος οδηγεί σε αύξηση της επιθυμίας για σεξ και ενισχύει τις ορμόνες του σεξ, όπως η τεστοστερόνη.

Η Δρ Mintz εξηγεί στη Daily Mail πώς συνδέονται αυτά τα δύο και πώς ο καλός ύπνος οδηγεί σε καλύτερο σεξ και το αντίστροφο.

Πώς ο καλύτερος ύπνος βελτιώνει το σεξ για τις γυναίκες
Η Δρ Mintz, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ανακάλυψε μετά από χρόνια έρευνας ότι τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν το σεξ και το αντίστροφο.

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook, το Instagram και το Twitter

«Μία νύχτα καλού ύπνου αυξάνει το ενδιαφέρον για σεξ και μία ικανοποιητική σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο» εξηγεί.

Τα ευρήματα δεν είναι καινούρια. Σχετική μελέτη του 2015 επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία την επόμενη μέρα.

Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου που κοιμήθηκαν οι γυναίκες, οι πιθανότητες να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους αυξήθηκαν κατά 14%. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ο περισσότερος ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη διέγερση των γεννητικών οργάνων.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και η αιτία είναι ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν σε πολλές διαφορετικές απαιτήσεις, εργασία και παιδιά, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κούραση και στρες.

Η Δρ Mintz επισημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία κάνοντας δύο πράγματα: «Πρώτον, το σεξ δεν πρέπει να γίνεται στη διάρκεια μιας νύχτας που είστε κουρασμένες. Βρείτε μια διαφορετική ώρα της ημέρας» αναφέρει. Το δεύτερο είναι η προσέγγιση που η σεξοθεραπεύτρια αποκαλεί «απλά κάν’ το».

Η έρευνα έχει δείξει, σύμφωνα με την Mintz, ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις σταματούν να αισθάνονται αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία.

Δεν συνειδητοποιούν ότι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι κάτι αναμενόμενο και αισθάνονται ότι κάτι πάει λάθος στη σχέση.

«Νομίζουμε ότι πρέπει πρώτα να νιώσουμε σεξουαλική επιθυμία και μετά να κάνουμε σεξ. Δεν χρειάζεται όμως να γίνει με αυτή τη σειρά. Όταν κάνετε σεξ αισθάνεστε αναζωογόνηση και απελευθερώνονται όλες οι ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά» εξηγεί.

Πώς ο καλύτερος ύπνος βελτιώνει το σεξ για τους άνδρες

Η έλλειψη ύπνου μεταφράζεται σε έλλειψη επιθυμίας για σεξ και για τα δύο φύλα, επειδή αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του στρες.

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει τις γυναίκες, έχει πολλή έντονη επίδραση στη λίμπιντο των ανδρών. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, ο αντίκτυπος είναι σημαντικός.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο εξέτασε τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου των ανδρών και διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κοιμούνταν τέσσερις ώρες εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες.

Το πρόβλημα είναι ότι η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη συγκρούονται μεταξύ τους. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μειώνουν το σωματικό λίπος και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών. Η κορτιζόλη κάνει ακριβώς το αντίθετο: μειώνει τη μυϊκή μάζα και επιβραδύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες.

Γερμανική μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι άνδρες που πάσχουν από άπνοια είναι πιο πιθανό να έχουν στυτική δυσλειτουργία και γενική σεξουαλική δυσλειτουργία.

Το καλύτερο σεξ βελτιώνει τον ύπνο

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κατά βάση βιολογικός. Μετά τον οργασμό, το σώμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης».

Η Δρ Mintz εξηγεί ότι η φυσική επαφή που βιώνουν οι σύντροφοι κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου μακροπρόθεσμα.

«Όταν έχετε σωματική επαφή, έχετε λιγότερο στρες, γεγονός που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε» αναφέρει.

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook, το Instagram και το Twitter

Μελέτες έχουν δείξει ότι η στενή σωματική επαφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, να ανακουφίσει τον πόνο και να ενισχύσει το δεσμό του ζευγαριού.

Στις γυναίκες, το σεξ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, των ορμονών που βοηθούν τον ύπνο και βελτιώνουν την ποιότητά του ύπνου.

Πηγή: Mail Online, onmed.gr

Check Also

Σεξ

Πόσες φορές την ημέρα σκεφτόμαστε το σεξ

Εδώ και χρόνια υπάρχει η παγιωμένη αντίληψη ότι οι άνδρες σκέφτονται διαρκώς το σεξ, ενώ οι γυναίκες σπάνια. Σου έχουμε νέα! Οι γυναίκες λατρεύουν το σεξ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.