Σκοτεινό

Σκοτεινό: Το χωριό της Κρήτης όπου δεν καπνίζει κανείς (VIDEO)

Στην Κρήτη, 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, υπάρχει ένα χωριό στο οποίο απουσιάζουν οι θεριακλήδες και εξαφανίστηκαν τα τασάκια.

Το Σκοτεινό είναι το ελληνικό χωριό των μη καπνιστών. Οι κάτοικοι του όμορφου χωριού του δήμου Χερσονήσου πριν από 40 χρόνια πήραν μια πρωτοβουλία: Αποφάσισαν να μην καπνίζουν και να κάνουν όσο μπορούν πιο υγιεινή τη ζωή τους. Δεν έχει γίνει γνωστό πως πήραν αυτή την απόφαση. Ωστόσο από τη στιγμή που αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα δεν έχουν παραβεί την υπόσχεση τους.

Η τήρηση της αντικαπνιστικής απόφασης από ολόκληρο το χωριό έχει δημιουργήσει μια πάρδοση, έναν «άγραφο νόμο» μοναδικό για τα ελληνικά θερακλίδικα δεδομένα.

Αν κάποιος θέλει να σπάσει την παράδοση, δε θα τα καταφέρει. Αν ζητήσει να καπνίσει στο Σκοτεινό, δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Στο χωριό δε θα βρει πουθενά να αγοράσει τσιγάρα. Ακόμη και οι επισκέπτες του χωριού σέβονται τον «άγραφο» αντικαπνιστικό νόμο και από σεβασμό προς τους κατοίκους του χωριού αποφεύγουν και αυτοί να καπνίζουν.
Οι κάτοικοι του χωριού των μη καπνιστών κρατούν μέχρι και σήμερα την παράδοση. Δεν καπνίζουν, μεταλαμπαδεύουν την ιδέα στους νεότερους, δίνοντας τους ένα υγεινό παράδειγμα ζωής.

Δείτε από ψηλά το χωριό των αντικαπνιστών από τον συνεργάτη του valueforlife.gr, Νίκο Σαράντο

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook, το Instagram και το Twitter

Πηγή: valueforlife.gr

Check Also

Βίντεο: Η μυθική λίμνη του Ηρακλή από ψηλά

Ένα ταξίδι με drone πάνω από την ελώδη λίμνη Στυμφαλία όπου ο μυθικός Ηρακλής έδωσε τη μάχη με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *