Απατεώνες

Τι συμβαίνει με τους απατεώνες και τους ηλικιωμένους;

Έχει παραγίνει το κακό με τους απατεώνες που συχνά εκμεταλλεύονται ηλικιωμένους ανθρώπους με στόχο να τους αποσπάσουν χρήματα, χρυσαφικά και ότι άλλο θεωρούν πολύτιμο. Δε σέβονται ούτε την ηλικία τους και δε διστάζουν να βάλουν στόχο και ανθρώπους με αναπηρία όπως θα διαβάσετε παρακάτω, θεωρώντας τους εύκολη λεία.

Απατεώνες που δε διστάζουν πολλές φορές να ασκήσουν μέχρι και βία στα θύματά τους όταν αυτά “μυρίζονται” την κομπίνα και δεν συνεργάζονται μαζί τους. Είναι συμβάντα που διαβάζουμε καθημερινά. Ποιος άνθρωπος δεν έχει ακούσει για απατεώνες που προσποιούνταν του υπαλλήλους της ΔΕΗ και κλέβουν ότι βρουν μόλις καταφέρουν να μπουν στα σπίτια των θυμάτων τους;

Το TipTop.gr σας παρουσιάζει παρακάτω μερικά από αυτά.

Απατεώνες πήραν 5.000 ευρώ και χρυσαφικά από τυφλούς υπερήλικες. Συνέβη στη Λάρισα.

Ξεκινάμε με ένα περιστατικό που θεωρούμε σοκαριστικό και που αποδεικνύει πως οι απατεώνες δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν ούτε ηλικιωμένους ανθρώπους με αναπηρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του paidis.com, θύματα δύο αδίστακτων απατεώνων, οι οποίοι δε σεβάστηκαν ούτε την ηλικία αλλά ούτε και την αναπηρία τους, έπεσε την Τρίτη 20 Αυγούστου ένα ζευγάρι υπερήλικων τυφλών στον Αμπελώνα.

Όλα συνέβησαν όταν οι απατεώνες χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού ζευγαριού προσποιούμενοι τους υπαλλήλους Τράπεζας οι οποίοι θα έδιναν στους υπερήλικες το ποσό των 12.000 € σαν επιστροφή, από καταθετήριο συμβόλαιο του γιου τους στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Προϋπόθεση όμως για να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα και να δώσουν τα χρήματα ήταν να προκαταβάλουν οι ηλικιωμένοι το ποσό των 1.000 € για τα έξοδα που απαιτούνταν.

Μάλιστα τηλεφώνησαν σε συνεργό τους, που προσποιήθηκε το γιο του ζευγαριού και ο οποίος ζήτησε από τους ηλικιωμένους δήθεν γονείς του να δώσουν τα χρήματα.

Ο τυφλός υπερήλικας με απώλεια όρασης τουλάχιστον 90% έδωσε αρχικά στους απατεώνες το ποσό των 350 € που είχε στο τραπέζι του σπιτιού λέγοντάς τους ότι δεν έχει άλλα χρήματα στο σπίτι.

Στην επιμονή τους όμως να τους δώσει και άλλα χρήματα έβγαλε από μία κρύπτη ένα δοχείο στο οποίο υπήρχαν τουλάχιστον 5.000 €, χρυσαφικά και κοσμήματα, τα οποία άρπαξαν οι απατεώνες και εξαφανίστηκαν.

Όταν το ζευγάρι των ηλικιωμένων κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη ειδοποίησαν την αστυνομία και ήδη αστυνομικοί του Α.Τ. Τυρνάβου εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απατεώνων, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πληροφορία που έχουν στη διάθεσή τους.

Προσποιούνταν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και αφαιρούσαν χρήματα από σπίτια ηλικιωμένων

Εδώ δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο αντίστοιχο ρεπορτάζ αφού τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στην χώρα μας πολύ συχνά. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος μόνο από τον τίτλο τον τρόπο που δρουν οι συγκεκριμένοι απατεώνες.

Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι μια εταιρείας που χρησιμοποιούν χρόνια όλοι οι πολίτες και μετά από εκεί βρίσκουν τον χρόνο να δράσουν όπως πιστεύουν.

Συνήθως με κάποια δικαιολογία όπως ότι ήρθαν για “έλεγχο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού” καταφέρνουν να μπουν στις οικείες και με τη μέθοδο της απασχόλησης αρπάζουν χρήματα, χρυσαφικά και ό,τι άλλο θεωρούν πολύτιμο.

Απατεώνες παρίσταναν τους… λογιστές για να κλέψουν 24 ηλικιωμένους

Τους… λογιστές προσποιούνταν ένας 45χρονος και μία 24χρονη, προκειμένου να εξαπατούν ηλικιωμένους και να κερδίζουν χρήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες εμφανίζονταν ως «λογιστές» ή «διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων», δήθεν απεσταλμένοι από συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, και τους αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα για την πληρωμή «παράβολου», προκειμένου να τύχουν επιστροφής χρημάτων από την εφορία.

Το σχέδιο βάσει του οποίου λειτουργούσε η σπείρα, ήταν να επιλέγουν ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, κυρίως γυναίκες, τους οποίους προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να συλλέξουν πληροφορίες για αυτούς ή για συγγενικά τους πρόσωπα.

Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα. Προκειμένου μάλιστα να γίνουν πιο πειστικοί, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό, των θυμάτων τους, πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν μια σύντομη συνομιλία.

Μέχρι στιγμής εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε 24 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Αττική, που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019.

Σε ένα επόμενο άρθρο του TipTop.gr θα διαβάσετε για τις χαρακτηριστικές απάτες που συμβαίνουν στο διαδίκτυο και πως οι απατεώνες ξεγελούν τα θύματά τους αποσπώντας τους χρηματικά ποσά και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook, το Instagram και το Twitter

Check Also

Σεξ

Πόσες φορές την ημέρα σκεφτόμαστε το σεξ

Εδώ και χρόνια υπάρχει η παγιωμένη αντίληψη ότι οι άνδρες σκέφτονται διαρκώς το σεξ, ενώ οι γυναίκες σπάνια. Σου έχουμε νέα! Οι γυναίκες λατρεύουν το σεξ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.