Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει καταστρέψει 300.000 τίτλους βιβλίων

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν αφαιρεθεί από τα τουρκικά σχολεία και βιβλιοθήκες και έχουν καταστραφεί μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ζίγια Σελτσούκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταστράφηκαν 301.878 βιβλία, καθώς η κυβέρνηση καταστρέφει

οτιδήποτε συνδέεται με τον μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gülen ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη δημοφιλή εφημερίδα Hürriyet, με φωτογραφίες από βιβλία που κατασχέθηκαν και καίγονταν όπως αναφερόταν στην ηλεκτρονική πύλη Kronos27.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Τουρκίας Purge, ο οποίος περιγράφεται ως “μια μικρή ομάδα νεαρών δημοσιογράφων που προσπαθούν να είναι η φωνή του Τούρκικου λαού που υποφέρει από ένα καταπιεστικό καθεστώς”, το 2016 απαγορεύτηκε ένα βιβλίο μαθηματικών επειδή υποτίθεται περιείχε τα αρχικά του Γκιουλέν καθώς έγραφε: “από το σημείο F στο σημείο G”.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η τουρκική εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι τα βιβλία των 1,8 εκατομμυρίων είχαν καταστραφεί και ανατυπώθηκαν επειδή περιείχαν την «απαράδεκτη» λέξη «Πενσιλβανία» , όπου βρίσκεται ο Γκιουλέν. Οι δρόμοι που ονομάζονται Γκιουλέν στην Άγκυρα έχουν επίσης μετονομαστεί, σύμφωνα με αναφορές.

Οι οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία λόγου δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας της Τουρκίας. “Μόλις τρία χρόνια, από το 2016, το εκδοτικό τοπίο στην Τουρκία έχει υποβαθμιστεί, με 29 εκδοτικούς οίκους να κλείνουν με έκτακτο διάταγμα και υποτιθέμενη αιτία τη « διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας », δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση η PEN International και η αγγλική PEN. Μια έκθεση του 2018 από την αγγλική PEN διαπίστωσε ότι, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχαν κλείσει 200 ​​εκδοτικά μέσα και εκδοτικοί οργανισμοί, 80 συγγραφείς υποβλήθηκαν σε έρευνες και διώξεις και 5.822 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από 118 δημόσια πανεπιστήμια. Η έκθεση επεσήμανε μια «κρίση ελευθερίας της έκφρασης» στην Τουρκία.

“Η κυβέρνηση έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το τοπίο των εκδόσεων, κάνοντας να σιγήσουν έτσι κρίσιμες φωνές”, δήλωσε η διεθνής οργάνωση συγγραφέων PEN. “Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν την εκ νέου λειτουργία και την ανεξάρτητη λειτουργία των εκδοτικών οίκων και να σταματήσουν επειγόντως τη μακρόπνοη καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, η οποία συνεχίζεται αμείωτη”.

Φωτογραφία: REUTERS, PIXABAY

Check Also

Μοντέλο

Άγρια δολοφονία μοντέλου: Την πέταξε ο σύντροφός της από μπαλκόνι

Το μοντέλο του Playboy που εργαζόταν ως θεραπεύτρια του σεξ, φέρεται να δολοφονήθηκε από τα χέρια του συντρόφου της Gareth Pursehouse

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *