ΒΙΒΛΊΟ

Tο ελληνικό βιβλίο στην 71η ΔΕΒ Φρανκφούρτης

Πάνω από χίλιοι τίτλοι βιβλίων από δεκάδες εκδοτικούς οίκους θα προβληθούν από το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται από 16 έως 20 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία.

Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη.

Στη φετινή ΔΕΒ Φρανκφούρτης, με δική τους βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Περίπτερο (E131-Hall 5.1) συμμετέχουν 20 εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Διάπλους, Ελκυστής, Εστία, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Volatilium/Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Συμπαντικές Διαδρομές, Ψυχογιός, DOLCE, Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού-CeMoG, University Studio Press), οι οποίοι μαζί με τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris συμμετέχουν ενεργά στη δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου εκτός συνόρων.

Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 7 με 10 Μαΐου 2020).

Σύγχρονη πεζογραφία, παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ποίηση, δοκίμιο, λευκώματα, εκδόσεις μουσείων, τέχνης, αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας, μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία, αλλά και έργα που διακρίθηκαν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του Ελληνικού Περιπτέρου στη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, η παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται σε Κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Ξένοι εκδότες που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους, μπορούν να συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό κατάλογο www.greekbookpublishing.org, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Αφιέρωμα στο συγγραφέα Νίκο Χρυσό

Επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή ΔΕΒ Φρανκφούρτης είναι ο Νίκος Χρυσός, σημαντική συγγραφική φωνή της νεότερης γενιάς, του οποίου το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Καινούρια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη) τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature 2019). Ο Νίκος Χρυσός στο έργο του αναζητά την ανθρώπινη ευαισθησία και ένα ξεχασμένο νόημα της ζωής τόσο στον κόσμο των εκδόσεων και του βιβλίου («Το μυστικό της τελευταίας σελίδας», εκδ. Καστανιώτη 2009) όσο και στον κόσμο του περιθωρίου και των απόκληρων της κοινωνίας («Καινούρια μέρα»).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα Νίκο Χρυσό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΒ Φρανκφούρτης, στο ελληνικό περίπτερο (Ε 131 / Hall 5.1) την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 12:30-13:30, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Κώστα Θ. Καλφόπουλο και τη μεταφράστρια και διευθύντρια του δίγλωσσου, ελληνογερμανικού λογοτεχνικού μπλογκ diablog.eu Michaela Prinzinger. Συντονίζει ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Πιμπλής

Ελληνικό νουάρ, τέρατα και κβάντα

«Η ελληνική γιορτή»

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 15:30, το Ελληνικό Περίπτερο (Ε131-Hall 5.1) προσκαλεί το κοινό της 71ης ΔΕΒ Φρανκφούρτης σε μια συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των εταιρειών Corfu Foods GmbH & Co. και Exis.

Στις 15:15, στον ίδιο χώρο, θα προηγηθεί απονομή τιμητικής διάκρισης από τα σωματεία Ελλήνων εκδοτών, Σ.Ε.Ε.ΒΙ., ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. και Σ.Ε.Β.Α., στους Pierre Dutilleul, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP) και γενικό διευθυντή της γαλλικής ένωσης εκδοτών Syndicat National de l’ Edition (SNE), Henrique Mota, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP) και ιδρυτή της Principia Editora και του Michiel Kolman, τ. πρόεδρο της International Publishers Association (IPA) και αντιπρόεδρο της Elsevier, για την συνεισφορά και την προσφορά τους στον επαγγελματικό χώρο των εκδόσεων βιβλίου στην Ευρώπη.

Ελληνικό νουάρ στα γερμανικά

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 19:00-20:00, στο βιβλιοπωλείο Weltenleser (Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt), με την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά (Edition Romiosini 2019), πραγματοποιείται συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία.

Η έκδοση περιέχει διηγήματα των Ανδρέα Αποστολίδη, Βασίλη Δανέλλη, Φίλιππου Φιλίππου, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Κώστα Θ. Καλφόπουλου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Τεύκρου Μιχαηλίδη, Γιάννη Ράγκου και προλογίζεται από τον Πέτρο Μάρκαρη.

Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από τις Εκδόσεις Romiosini, το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Βερολίνου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, συμμετέχουν οι: Κώστας Θ. Καλφόπουλος, επιμελητής της έκδοσης, Ουλφ-Ντίτερ Κλεμ, μεταφραστής του βιβλίου. Συντονίζει ο Κώστας Κοσμάς, συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και υπεύθυνος των Εκδόσεων Romiosini.

Ο βραβευμένος Βαγγέλης Ηλιόπουλος στη Φρανκφούρτη

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος πήρε πρόσφατα το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου 2018 για το βιβλίο του «Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» (εκδ. Πατάκη).

Το βιβλίο έχει πρωταγωνιστή τον Θωμά, μαθητή Λυκείου, τον οποίο φωνάζουν Θωμά Q.Βit γιατί παίζει όλη μέρα στον υπολογιστή του και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με «ταχύτητες κβάντων». Χακάρει μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μπλέκει σε περιπέτειες και ταξίδια πίσω στο χρόνο. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους νεαρούς αναγνώστες του την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 11:00-12:00, στο ελληνικό περίπτερο.

Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 16:00-17:00, στον ίδιο χώρο, θα μυήσει μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες σε ιστορίες τεράτων, και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. Παρουσιάζει, δηλαδή, τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Μέλισσα με θέμα τα τέρατα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όπως η Μέδουσα, ο Μινώταυρος, ο Γρύπας.

Ακολουθήστε το TipTop.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι!

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΕΜΠΤΗ 17/10
15:15 -15:30, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ E 131 / HALL 5.1

Απονομή τιμητικής διάκρισης από σωματεία Ελλήνων εκδοτών, στους Pierre Dutilleul, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP)] και γενικό διευθυντή της γαλλικής ένωσης εκδοτών Syndicat National de l’ Edition (SNE), Henrique Mota, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP) και ιδρυτή της Principia Editora και του Michiel Kolman, τ. πρόεδρο της International Publishers Association (IPA) και αντιπρόεδρο της Elsevier, για την συνεισφορά και την προσφορά τους στον επαγγελματικό χώρο των εκδόσεων βιβλίου στην Ευρώπη.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

15:30, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ E 131 / HALL 5.1
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Συναντήστε τους Έλληνες εκδότες, λογοτεχνικούς πράκτορες και συγγραφείς. Μάθετε για τα νέα ελληνικά βιβλία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10
12:30 -13:30, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ E 131 / HALL 5.1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Νίκος Χρυσός: Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2019
Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός συνομιλεί με τον συγγραφέα Κώστα Θ. Καλφόπουλο και με τη μεταφράστρια και διευθύντρια του diablog.eu Μιχαέλα Πρίντσιγκερ για το βραβευμένο βιβλίο του Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Συντονίζει ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Πιμπλής.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ /

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10
16:00-17:00, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ E 131 / HALL 5.1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ– ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
«ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ και μάλιστα αρχαίο ελληνικό μυθολογικό!»

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσιάζει τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων με θέμα τα τέρατα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας

Με αφορμή τρία τέρατα (Μέδουσα, Μινώταυρος, Γρύπας) της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας των οποίων της ιστορίες θα μας αφηγηθεί με το δικό του τρόπο ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, γινόμαστε και εμείς σύγχρονα τέρατα με τις πιο παράξενες ιδιότητες. Τέλος δημιουργούμε μάσκες τεράτων – όσο πιο τρομακτικές μπορούμε – και σκορπάμε το φόβο σε όλους. Γιατί γι’ αυτό δημιούργησαν οι αρχαίοι θεοί τα τέρατα. Για να τα φοβούνται και να τα υπολογίζουν οι άνθρωποι. Βέβαια κάποιοι με την εξυπνάδα τα νίκησαν. Θα το πούμε κι αυτό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10
19:00 -20.00, βιβλιοπωλείο Weltenleser (Oeder Weg 40, 60318 Frankfurt)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Hellas Noir – Ελληνική Αστυνομική Λογοτεχνία στα Γερμανικά

Με αφορμή τη νέα έκδοση ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στη γερμανική γλώσσα (Edition Romiosini, 2019) και στο πλαίσιο της επίσημης ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η Edition Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού Βερολίνου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, είδος που ανέδειξε ιδιαίτερα στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο ο Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος και προλογίζει την έκδοση.

Ομιλητές: Κώστας Θ. Καλφόπουλος, επιμελητής της έκδοσης, Ulf–Dieter Klemm, μεταφραστής της έκδοσης.
Συντονίζει ο Κώστας Κοσμάς, συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG)  και υπεύθυνος των Εκδόσεων Romiosini.
Συζήτηση στα γερμανικά, είσοδος ελεύθερη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ROMIOSINI – CeMoG / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/10
11:00-12:00, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ E 131 / HALL 5.1
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2018
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος συναντάει τους εφήβους σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μυθοπλασία, ιστορία και επιστημονική φαντασία αποτελούν τα βασικά συστατικά της περιήγησής τους. Η διαδρομή καθορισμένη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» το οποίο βραβεύθηκε πρόσφατα με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Check Also

Επέστρεψαν οι Έλληνες από Ντουμπάι – Τεστ και καραντίνα για όλους

Σε rapid test υποβλήθηκαν όλοι οι ταξιδιώτες που επέστρεψαν με τη μεσημεριανή πτήση από Ντουμπάι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *